Răspuns :
Conform principiuliu 3 al dinamicii dacă un corp acționează asupra altui corp cu o forță numită acțiune, atunci cel de-al doilea corp reacționează asupra primului cu o forță egală și de sens contrar, numită reacțiune. Deci dacă un corp acționează asupra altui corp cu o forță numită acțiune, atunci cel de-al doilea corp reacționează asupra primului cu o forță egală și de sens contrar, numită reacțiune. Cum greutatea halterei este G=600N, iar sportivul ridică această halteră(interacționând în același timp cu ea)- până la o înălțime h, atunci haltera va interacționa cu sportivul, acționând asupra mainilor sale cu o forță numeric egală în modul cu G(forța de greutate a halterei).
Forța numită si reacțiune ( |N|=G=m*g=600 N) este forța cu care sportivul reacționează asupra greutății(este practic forța cu care el acționează asupra greutății, ca răspuns). Deci concluzia este că sportivul acționează cu o forță asupra greutății respective, forță aproximativ numeric egală în modul cu greutatea halterei(600 N), forță ce efectuează și lucru mecanic(L) întrucât aceasta are anumită valoare specifică-nenulă, sportivul ridicând haltera până la o anumită înălțime h(de n cm)-deci până la o anumită distanță în raport cu solul.[Trebuie precizat că lucrul mecanic este și o mărime ce caracterizează schimbarea stării dinamice a sistemului fiind produsul dintre componenta forței care acționează asupra unui corp în direcția deplasării punctului ei de aplicație și mărimea drumului parcurs].
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Fizică. Ne bucurăm dacă informațiile v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de asistență, nu ezitați să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne-ar onora, așa că nu uitați să ne adăugați la favorite!