Comparati plamanii de pasare cu cei de mamifere

Răspuns :

•Sistemul respirator la păsări constă în efectuarea schimbului de gaze. El diferă de sistemele respiratoare ale altor cordate, având pulmoni relativ mici și 9 saci aerieni.
•Plămânii parabronhiali ai păsărilor sunt diferiți față de cei ai mamiferelor.Acestia sunt rigizi și nu își măresc/micșorează volumul în timpul respirației. Ei se subdivid în largi capilare aeriene, care se înrămuresc de la parabronhii. Pulmonii aviari au numai funcția de schimb de gaze, cea de ventilație revenindu-le sacilor aerieni.
•Plămânii păsărilor nu se extind sau se contractă ca plămânii mamiferelor. La mamifere, oxigenul și dioxidul de carbon sunt schimbate în alveole, care sunt saculete microscopice în plămâni. La păsări, schimbul se întâmplă în capilarii de aer care sunt pereți ai tubulilor microscopici. În timp ce la mamifere există doar un singur ciclu respirator, la păsări există două cicluri(plamanii au doua deschizaturi, una pentru a lua oxigenul, iar cealalta pentru a elimina dioxidul de carbon in aer)
•Sistemul respirator al pasarilor adaptat pentru zbor, este foarte diferit de cel al animalelor terestre. Aerul circula prin plamani astfel incat oxigenul sa patrunda in continuu in plamani, ciclul lui neterminandu-se in alveole. Acest model permite pasarilor sa obtina cantitatea de oxigen necesara pentru a putea rezista la zbor.