Răspuns :
Răspuns:
I.Cuvântul ,, nicidecum” s-a format prin compunere, prin sudare, în componența sa intrând adverbul de mod ,, nici”, prepoziția simplă ,,de” și ,,cum” care este un adverb relativ.
Explicație:
Compunerea este un mijloc intern de îmbogățire a vocabularului prin care se formează cuvinte noi, unind termeni diferiți.
- Termenii din care se formează un cuvânt compus își pierd, de cele mai multe ori , sensul pe care îl au când există independent.
- Cuvintele compuse sunt substantive (gura-leului), verbe (a binevoi), adjective (cumsecade), pronume (fiecare), numerale (douăzeci), adverbe (după-amiază), prepoziții (pe lângă), conjuncții (ca să), interjecții (bing-bang).
- Compunerea se poate realiza prin:
- contopire (unire sau sudare);
- alăturare, juxtapunere sau parataxă;
- abreviere.
1.Compunerea prin contopire se realizează între cuvinte întregi, existente în mod independent în limbă, care se scriu împreună și se comportă ca un singur cuvânt.
Exemple: dreptunghi (drept+unghi), Câmpulung (câmpul +lung), altfel (alt+fel), așadar (așa +da), despre (de+spre).
NB
Substantivele compuse își schimbă forma în flexiune. De cele mai multe ori flexionează ultimul cuvânt -N-A: bunăvoință- G-D: bunăvoinței
2.Compunerea prin alăturare se realizează tot între cuvinte întregi, existente și independent în limbă, însă se pot scrie cu cratimă (Albă-ca-Zăpada, floare- de colț) și fără cratimă (Delta Dunării, Gara de Nord)
NB
La părțile de vorbire cu forma flexionare va fi articulată doar primul cuvânt, schimbându-și forma doar acesta sau ambele cuvinte (câinele-lup, Deltei-Dunării).
3.Compunerea prin abreviere (prescurtarea unor cuvinte întregi) se realizează prin:
- reuniunea unor fragmente de cuvânt: Centrofarm
- alăturarea literelor inițialelor: O.N.U, C.F.R
- reunirea unor fragmente de cuvânt și a unor litere inițiale :TAROM
II. Cratima, semn de ortografie, marchează în versurile date rostirea într-o silabă a două părți de vorbire. În poezia acesta ajută la conservare rimei și a ritmului, a muzicalității.De asemenea, în structura ,, neatingându-l” cratima indică și elidare vocalei ,,î”.
Explicație:
Cratima ca semn de ortografie ajută și la scrierea cuvintelor compuse (pierde-vară) sau unor derivate cu prefixe.
Succes!
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Ne bucurăm dacă informațiile v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de asistență, nu ezitați să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne-ar onora, așa că nu uitați să ne adăugați la favorite!