Răspuns :
In contextul crizei/ problemei orientale. Aceasta este o situatie specifica relatiilor internationale din estul Europei declansata ca urmare a crizei interne care a afectat economic, militar si politic Imperiul Otoman. Se considera ca aceasta a devenit evidenta dupa asediul esuat al turcilor asupra Vienei, la finalul sec XVII si a afectat relatiile dintre statele est europene pana dupa primul razboi mondial. "Criza orientala"-a determinat o lupta dura intre celelate doua mari forțe ale Estului Europei: Imperiul Rus si Imperiul Habsburgic ele devenind rivale pentru "mostenirea otomana" (fiecare incerca sa isi extinda dominatia teritoriala sau influenta politica asupra unor teritorii pe care turcii le stapaneau si nu le mai puteau proteja). In.acest context, Tarile Romane, aflate sub suzeranitate otomana, aveau sa traverseze o perioada dificila:
1. turcii controleaza tot mai strict politica interna temandu-se ca domnii romani se vor alia cu imperiile crestine pt a indeparta suzeranitatea imperiului otoman ( ex Constantin Brancoveanu, Dimitrie Cantemir); de aceea turcii vor impune regimul fanariot in Moldova si in Tara Romaneasca.
2. Turcii vor folosi bucati/parti ale Tarilor Romane pe post de "despagubire de razboi" in cazul in care Habsburgii sau rusii erau victoriosi . Astfel Transilvania (dupa 1688) si Bucovina (1774-1775) au intrat sub dominatia Imperiului Habsburgic, iar Basarabia a fost preluata de rusi in 1812.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Istorie. Ne bucurăm dacă informațiile v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de asistență, nu ezitați să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne-ar onora, așa că nu uitați să ne adăugați la favorite!