În zilele cu vânt rufele se usucă mai repede


Răspuns :

Este evaporarea grabita  a apei sub actiunea aerului sau a curentilor  de aer  este un fenomen fizic.


La suprafața unui lichid se produc permanent fenomene de evaporare, care se intensifica cu creșterea temperaturii Vaporii  lichidului staționează deasupra suprafeței și realizează o presiune numita " presiune de vapori" . La un anumit moment, care depinde de presiune și temperatura, presiunea de vapori este suficienta pentru a bloca evaporarea altor molecule din lichid.

Fenomenul se poate sesiza - deranjant - atunci când este cald și umed; transpirația nu se mai evapora de pe piele și resimțim o senzație neplăcuta.

Apariția unor curenți de aer disipa vaporii de la suprafața lichidului. In acest fel, presiunea de vapori începe sa scadă si  se pot evapora alte molecule. Același principiu a dus si la inventarea evantaiului sau a ventilatorului. Singura observație importanta este aceea ca, dacă aerul este saturat de vapori de apa, nici vantul ( si nici ventilatorul) nu mai accelerează evaporația.

Vantul usucă rufele mai repede prin împrăștierea vaporilor de apa de la suprafața rufelor ude, ajutând alte molecule de lichid sa devina vapori și sa plece din țesătura