Răspuns :
1. Introducere
Ce fac rezistorii? Rezistorii limitează curentul electric. Să luăm spre exemplificare o aplicaţie simplă: conectăm un rezistor cu un led în serie.
Curentul electric este destul de mare pentru a face LED-ul să lumineze, dar nu este destul de mare ca să producă daune acestuia. In exemplul de mai sus rezistenta electrica are rolul de a limita valoarea curentului prin LED la o valoarea nominala proprie utilizarii acestuia (dată de catalog). Totodata, prin limitarea curentului va aparea o diferenta de potential pe rezistenta electrica inseriata cu LED-ul si LED. Ambele diferente de potential insumate trebuie sa dea tensiunea de alimentare a circuitului, in cazul nostru 9V.
Rezistenţa electrica caracterizează orice conductor electric. Spre exemplu, pentru un conductor omogen, valoarea rezistenţei este:
unde:
ρ este rezistivitatea materialului din care este făcut conductorul, măsurată în ohm · metru;
l este lungimea conductorului, măsurată în metri;
S este secţiunea transversală a conductorului, măsurată în metri pătraţi.
Într-un circuit electric, valoarea rezistenţei se calculează cu ajutorul legii lui Ohm, fiind egală cu raportul dintre tensiunea U aplicată la bornele sursei şi intensitatea I a curentului care circulă prin conductor.

2. Variaţia rezistenţei electrice în funcţie de temperatură
Rezistenţa ohmică a metale şi uşor de găsit, cu valori de ±5-10% din valoare lor „nominală". Rezistorii cu folie metalică şi cu oxid metalic sunt fabricaţi într-o metodă similară, dar au ±1-2% din valoare lor nominală. Sunt unele diferenţe în performanţa acestor dă la 20 mA, aşa că este perfect.
7. Conectarea
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Ne bucurăm dacă informațiile v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de asistență, nu ezitați să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne-ar onora, așa că nu uitați să ne adăugați la favorite!