Răspuns :
In primul rând, aurului i s-a atribuit calitatea de „metal prețios” pentru frumuseţea lui. Apoi mai e faptul că nu se alterează nici în apă (chiar dacă e sărată), nici în aer. Intervin apoi și proprietățile sale mecanice deosebite: aurul se poate modela și la rece și la cald și se poate trage în fire atât de fine, încât dintr-un gram de aur se poate obține un fir de 3 km.
Un alt factor care-l face prețios este raritatea aurului. Zăcămintele de aur sunt mult mai puține în comparație cu alte metale. La toate astea se mai adaugă și munca colosală săvârșită pentru a-l obține.
În Antichitate, procedeele de separare a aurului de steril erau mult mai simple. Însă și cantitățile obținute erau mult mai mici. Zeci de mii de sclavi munceau în condiții vitrege pentru a găsi aur atât pe râurile aurifere, cât și în mine, mai târziu.
Tocmai datorită acestor calități, aurul a ajuns în mare parte în mâinile celor din categoriile înalte ale societății, devenind un simbol al puterii și al bogăției.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Geografie. Ne bucurăm dacă informațiile v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de asistență, nu ezitați să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne-ar onora, așa că nu uitați să ne adăugați la favorite!